עתירה מנהלית בנושא פלילי
היכרות מעמיקה עם החוק היא שיכולה לעשות את ההבדל
הרשויות השונות במדינת ישראל אמונות על חקיקת חוקים ותקנות שישמרו על הסדר בחברה ושיפעלו לטובת האזרחים. אבל מה קורה שהתקנות האלו דווקא פוגעות באזרחים? האם יש מה לעשות או שעל הנפגעים להשלים עם רוע הגזירה? למי אפשר לפנות? לבית המשפט כמובן! קוראים לזה עתירה מנהלית וזהו למעשה הליך שמאפשר לאזרח להגיש ערעור על החלטה של גוף ציבורי או רשות מסוימת. עתירה מנהלית קיימת במגוון רחב של תחומים וגם בתחום הפלילי בו נעסוק היום. עו"ד יהונתן קמיל, מומחה במשפט פלילי, מסביר כמה דברים שכדאי לדעת על עתירה מנהלית בנושא פלילי.
עתירה מנהלית פלילית - דוגמאות
ישנן מספר דוגמאות לעתירות מנהליות שאפשר להגיש בתחום הפלילי. זו יכולה למשל להיות עתירה בתחום רישוי נשק. ייתכן מצב בו הורתה המשטרה על שלילת רישיון נשק או סרבה לבקשת החידוש. במקרה זה רשאי האזרח להגיש עתירה מנהלית כנגד אותה רשות בניסיון לשנות את ההחלטה ותוך הצגת נימוקים משכנעים. דוגמה נוספת יכולה להיות עתירה מנהלית של אסיר כנגד שירות בתי הסוהר במקרה שנמנע ממנו טיפול רפואי, ביקור ודברים נוספים. גם במקרה זה יצטרך האסיר להציג טענות ונימוקים משכנעים.
איך מגישים עתירה מנהלית?
כל אזרח רשאי להגיש עתירה מנהלית כנגד כל רשות שהוא חש שפעולתה פוגעת בו ומתוך ניסיון לשנות את ההחלטות שנקטה. את העתירה המנהלית מגישים לבתי המשפט המחוזיים בפרק הזמן של עד 45 יום מרגע שפורסמה ההחלטה על ידי הרשות. בעתירה צריכים להגיש את פרטי העותר, פרטי ההחלטה שבגינה מגישים את העתירה וכל נימוק או מידע נוסף שיש. בית המשפט יכול לאשר את העתירה ולבטל את החלטת הרשות, או לדחות את העתירה ולהשאיר את ההחלטה בעינה. על מנת להגדיל את סיכויי הצלחת העתירה מומלץ להסתייע בעו"ד פלילי שיסייע לכם מתוך הידע והניסיון שלו.
עתירה מנהלית לשינוי עילת סגירת תיק פלילי
במקרה שמתנהלת חקירה פלילית נגד אדם מסוים רשאית התביעה להחליט על סגירת התיק. כאשר היא נוקטת בהחלטה שכזו עליה לקבוע באיזו עילה נסגר התיק. זו יכולה להיות עילה של חוסר ראיות, חוסר אשמה, חוסר עניין לציבור וכו´. חשוב להבין שלעילת הסגירה יש השפעה מכרעת על עתידו של הנתבע ועל אופן השיקום שלו. במקרה שחש הנתבע שנעשה איתו חוסר צדק בעילה שנקבעה לסגירת התיק, הוא רשאי להגיש עתירה מנהלית על ההחלטה. בעתירה המנהלית שיגיש ינסה לשנות את עילת הסגירה (האופציה הטובה ביותר היא כמובן סגירה של תיק בגין חוסר אשמה).