הכח של האזרח לא עוצר בקלפי, יש גם עתירות מנהליות
קוראים לזה עתירה מנהלית ובשורות הבאות יסביר עו"ד יהונתן קמיל את כל מה שצריך לדעת על הדרך החוקית שלכם לשנות החלטות גדולות במיוחד.
נכון שאתם האזרחים הקטנים והמדינה היא גדולה ומלאת עוצמה, אבל זה עדיין לא אומר שמותר לנהוג כלפיכם בחוסר צדק. נכון שיכולות ההתנגדות שלכם להחלטות ממשלתיות ומנהליות היא מוגבלת, אך היא עדיין לא נעלמה לחלוטין. לשמחתנו אנחנו חיים במדינה דמוקרטית ולא במשטר דיקטטורי שבו אין לכם כל זכות להגיב או להתנגד. במידה ואתם חשים שנעשה עימכם חוסר צדק בחסות השלטון (הארצי או המקומי) יש לכם מה לעשות.
מהי עתירה מנהלית?
התחום של עתירות מנהליות מאגד תחתיו התנגדויות של האזרחים להחלטות ופסיקות שנעשו במסגרת גופי השלטון השונים. לכל רשות מנהלית יש את הסמכות לקחת החלטות ולתת הוראות בהתאם לסמכויות שנקבעו לה. הסמכויות האלו נוגעות לנו, האזרחים "הפשוטים" ומשפיעות עלינו באופן מובהק. אלו יכולות להיות החלטות שישפיעו עלינו אך לא יפריעו לנו ולחילופין החלטות שיפגעו בנו בצורה משמעותית. במקרה השני עומדת בפנינו הזכות להגיש עתירה מנהלית ולבקש לבחון מחדש את חוקיות והצדקת ההחלטה. את העתירות המנהליות נגיד לבתי המשפט המחוזיים שמשמשים בתור בתי משפט מנהליים. הם ידונו בעתירה ויחליטו האם להשאיר את החלטת הרשות בעינה או לדרוש מהרשות לשנותה. זהו כלי משמעותי וחשוב במיוחד במדינה דמוקרטית שמעניק לאזרחים אפשרות להביע התנגדותם, גם אל מול הגופים הציבוריים הגדולים ביותר.
באילו מקרים נגיש עתירה מנהלית?
עתירות מנהליות עוסקות בנושאים והחלטות שהן תחת סמכויות גופים שלטוניים. או יכולות להיות עיריות, רשויות מקצועיות, מועצות אך גם גופים נוספים שקיבלו סמכויות מהמדינה כמו למשל: רשות שדות התעופה, רשות השידור , גופים חקלאיים או עסקיים ועוד. דוגמה טובה להגשת עתירה מנהלית יכולה להיות החלטה שהתקבלה על הגבלות בנייה, צווי הריסה למבנים או גביית ארנונה שלא כדין. במקרים מסוג זה יכול האזרח להגיש עתירה מנהלית ולערער על ההחלטה שהתקבלה. גם במידה ואזרח חש שהוא נפגע מפעילות של גוף עסקי כזה או אחר שקיבל סמכות חוקית מהמדינה, הוא יכול להגיש עתירה מנהלית ולנסות לשנות את רוע הגזירה.
איך מגישים עתירה מנהלית? האם זה באמת יכול להצליח?
לפני הגשת עתירה מנהלית חשוב לשים לב שאתם עומדים בזמנים שנקבעו. לא ניתן להגיש את העתירה במידה ועברו 45 יום מרגע שההחלטה פורסמה. עתירה מנהלית כוללת שלושה תצהירים: הראשון כולל את פרטי העותר והמשיבים, השני כולל את עובדות העתירה כלומר הסיבה שבגינה היא מוגשת. התצהיר השלישי יכלול את כל הנימוקים וההסברים המשפטיים שיתמכו בהתנגדות. לאחר הגשת העתירה ידון בה בית המשפט ויחליט האם לקבל אותה או לדחות אותה. האם יש סיכוי לעתירות מנהליות? ובכן זה תלוי באופי המקרה ובאופי ההחלטה שבגינה תגישו את העתירה. בכל מקרה כדאי להסתייע בשירותי עו"ד מומחה לעתירות מנהליות שיעזור לכם בניסוח התצהיר באופן שיגדיל את הסיכויים. עו"ד כזה גם יוכל לייעץ לכם מלכתחילה האם כדאי להגיש את העתירה או שמוטב לוותר.